Muffinki brzoskwiniowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jogurt brzoskwiniowy - 150 g
Mąka - 3 szkl. (niezbyt pełne)
Olej - 1 szkl.
Jajka - 3 szt.
Cukier - 100 g
Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżeczki
Brzoskwinie - 2 nieduże
Polewa
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Sok z pomarańczy - z 1/2 szt.
Cukier puder - 8 łyżek

Muffinki brzoskwiniowe

Szybkie i owocowo-jogurtowe

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Rodzajów muffinek jest całe mnóstwo – białe, czekoladowe, z nadzieniami, owocami. Lubię je robić ponieważ są szybkie i zawsze wychodzą. Muffiny brzoskwiniowe są z dodatkiem brzoskwiń i jogurtu brzoskwiniowego, a polewa z dodatkiem soku pomarańczowego i cytrynowego nadaje im cytrusowy aromat i wilgoć.

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Olej mieszamy z cukrem, dodajemy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy jogurt brzoskwiniowy, mąkę, proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, dodajemy do masy i mieszamy łyżką.

Formę na muffiny smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą (jeżeli mamy formę silikonową nie trzeba nic robić). Napełniamy formy ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Studzimy muffiny ok. 10 minut i wyjmujemy je z formy.

2
Gotowe

Ucieramy na gładko polewę (polewa będzie rzadka, więc w zalezności jakiej wielkości mamy pomarańczę dodajemy cukier puder stopniowo) i polewamy nasze muffiny. I zajadamy :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Placki owsiane z bananem
poprzedni
Placki owsiane z bananem
Gulasz ze świeżymi grzybami
następny
Gulasz wieprzowy ze świeżymi grzybami