Czekoladowe muffinki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 2 szkl.
Cukier - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Kakao - 3 łyżki
Olej - 1/2 szkl.
Maślanka - 1 szkl.
Jaja - 1 szt.
Czekolada gorzka - 1 tabliczka pokrojona na kawałki
Cukier puder - do posypania

Czekoladowe muffinki

Doskonale czekoladowe i szybciutkie w wykonaniu.

  • 5 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo szybkie do przygotowania. Dodatek maślanki sprawia, że są wilgotne, a pokrojona na kawałki czekolada wspaniale rozpuszcza się w ustach. Idealne do kawy na tarasie, w ogródku czy na piknik lub wycieczkę.

Kroki

1
Gotowe

W misce mieszamy składniki sypkie - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy olej, maślankę, jajko, gorzką czekoladę pokrojoną na kawałki i dokładnie miksujemy. Wykładamy do formy na muffinki (ja wyłożyłam do silikonowych foremek na babeczki) i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut - do suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Babka marchewkowa
poprzedni
Babka marchewkowa
Bułeczki z suszonymi pomidorami
następny
Bułki z suszonymi pomidorami