Mule w sosie śmietanowo-czosnkowo-cebulowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mule - 1 kg
Masło - 1 łyżka
Oliwa - 50 ml
Czosnek - duża główka
Cebula szalotka - 3 szt.
Pietruszka dekoracyjna - pęczek
Wino białe wytrawne - 100 ml
Śmietana 30% - 200 ml
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Dodatkowo
Bagietka - świeża

Mule w sosie śmietanowo-czosnkowo-cebulowym

Pyszne, szybkie i aromatyczne danie.

  • 20 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

To danie dla smakoszy owoców morza. Śmietanowy sos jest niezwykle aromatyczny – wybornie smakuje ze świeżą bagietką.

Kroki

1
Gotowe

Szalotkę, czosnek i pietruszkę dekoracyjną drobno siekamy. Oliwę z masłem rozgrzewamy, dodajemy posiekaną szalotkę, chwilę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i dodajemy mule. Następnie dolewamy wino, chwilę podgrzewamy, dodajemy śmietanę kremówkę i posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy na wolnym ogniu ok. 5 min.

Podajemy ze świeżą bagietką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

zupa cebulowa
poprzedni
Zupa cebulowa
IMG_8102
następny
Domowy budyń