Murzynek z bitą śmietaną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 2 szkl.
Margaryna - 250 g
Cukier - 2 szkl.
Kakao - 4 czubate łyżki
Woda - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Jajka - 4 szt.
Sól - szczypta
Bita śmietana
Śmietana 36% - 2 i 1/4 szkl.
Żelatyna - 5 łyżeczek
Cukier puder - 2 łyżki

Murzynek z bitą śmietaną

Delikatny popołudniowy deser.

  • 30 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Robiłam już murzynek z masą serową, to teraz przyszedł czas na murzynka przekładanego delikatną masą z bitej śmietany. Na to obowiązkowa polewa czekoladowa i gotowe :)

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Margarynę zagotowujemy z cukrem, wodą i kakao. Odlewamy 1/2 szkl. (na polewę), resztę studzimy (wkładam do zimnej wody żeby było szybciej :) ). Po ostudzeniu do masy kakaowej dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i przekładamy do masy kakaowej. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy do kwadratowej blachy (lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia (bok 24-25 cm) i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

2
Gotowe

Bita śmietana

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i rozpuszczoną letnią żelatynę. Masę chwilę chłodzimy w lodówce.

3
Gotowe

Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części i przekładamy masą z bitej śmietany. Wierzch ciasta polewamy pozostawioną polewą czekoladową. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pyszny sernik
poprzedni
Pyszny sernik
IMG_8976
następny
Owsiano-żytnie babeczki z rodzynkami