Murzynek z serem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Margaryna - 250 g
Mąka - 2 szkl.
Cukier - 2 szkl.
Kakao - 4 czubate łyżki
Woda - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Jajka - 4 szt.
Sól - szczypta
Masa serowa
Ser biały - 500 g
Jajka - 2 szt.
Cukier puder - 1 szkl.
Budyń śmietankowy - 1 opakowanie
Masło - miękkie - 50 g

Murzynek z serem

Ulubione u mnie w domu.

  • 15 min.
  • Porcje 25
  • Łatwy

O przepisie

Szybkie, słodziutkie, mięciutkie ciasto, które rozpływa się w ustach. Dodatek masy serowej sprawia, że ciasto jest wilgotne i przepyszne.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Margarynę zagotowujemy z cukrem, wodą i kakao. Odlewamy 1/2 szkl. (na polewę), resztę studzimy (wkładam do zimnej wody żeby było szybciej :) ). Po ostudzeniu do masy kakaowej dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i przekładamy do masy kakaowej. Całość delikatnie mieszamy.

2
Gotowe

Masa serowa

Ser biały rozdrabniamy (np. widelcem lub po prostu kruszymy), dodajemy jajka, cukier puder, budyń i miękkie masło. Całość miksujemy.

3
Gotowe

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę kakaową. Na nią łyżką kładziemy kupki masy serowej. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polewamy odłożoną polewą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_7941
poprzedni
Koktajl ananasowy
Lemoniada z rabarbaru i truskawek
następny
Lemoniada z rabarbaru i truskawek