Murzynek

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 2 szk
Cukier - 2/3 szkl
Mleko - 0,5 szkl
Olej - 0,5 szkl
Jajka - 2 szt
Kakao - 3 łyżki
Powidła śliwkowe - 2 łyżki
Cukier waniliowy - 3 łyżeczki
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Murzynek

Murzynek - na każda porę roku

  • 10 min + czas pieczenia
  • Łatwy

O przepisie

Uwielbiam tą wersję tego cista. Można podać o każdej porze roku.

Sezon na truskawki – pasują idealnie, sezon na maliny- masują idealnie, zimą idealnie się nada do gorącej herbaty.

Kroki

1
Gotowe

Mąkę mieszamy z kakaem i soda oczyszczoną i odstawiamy. Olej, mleko, cukry i powidła podgrzać do połączenia składników. Wystudzoną masę utrzeć chwilę z żółtkami, dodać wcześniej wymieszaną mąkę i połączyć wszystko razem. Z białek ubić pianę i dodać do masy mieszając do połączenia składników. Blaszkę nasmarować masłem i posypać odrobiną bułki tartej a następnie wlać masę.
Pieczemy 30-40 min w 185 st (do tzw suchego patyczka)

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

20170614_083258
poprzedni
Nocna owsianka
20170620_205504
następny
Koktajl truskawkowy na mleku jaglanym