Musaka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 500 g
Bakłażan - 3 szt. (małe)
Pomidory z puszki - 1 puszka lub ok. 250 g świeżych
Natka pietruszki - kilka gałązek siekanej
Mięso mielone wołowe - 500 g
Wino czerwone wytrawne - 100 ml.
Czosnek - 3-4 ząbki
Oliwa z oliwek - do smażenia
Cebula czerwona - 1 szt. (duża)
Masło - 50 g
Mąka - 50 g
Mleko - 400 ml
Parmezan - 100 g
Żółtko - 1 szt.
Gałka muszkatołowa - do smaku
Oregano - do smaku
Liść laurowy - 2 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Musaka

Pycha, pycha, pycha!

  • ok. 60 minut
  • Porcje 6
  • Średni

O przepisie

Musaka to tradycyjne danie kuchni greckiej. Szukając przepisu w internecie znalazłam różne wersje, dlatego zwróciłam się do kolegi kucharza, który podał mi swój sprawdzony przepis. A że gotuje wspaniale, potrawa się udała i wszystkim bardzo smakowała :) Niestety trzeba poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie i pobrudzić kilka garnków 😉 Ale warto!

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Bakłażany myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na minimum 30 minut, by puściły gorzki sok. Po tym czasie bakłażany myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Pomidory, jeżeli mamy świeże w sezonie myjemy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki i czosnek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i szklimy cebulę i czosnek. Dokładamy mięso mielone i całość podsmażamy. Dorzucamy liście laurowe, a następnie stopniowo dolewamy czerwone wino, cały czas mieszając. Chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dorzucamy pomidory i natkę pietruszki - jeszcze chwilę smażymy, często mieszając.

2
Gotowe

W drugim garnku robimy zasmażkę z masła i mąki, a następnie dolewamy mleko. Gotujemy na małym ogniu, mieszając do powstania gładkiego sosu. Dodajemy trochę soli, świeżo zmielonego pieprzu i 50 g startego parmezanu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko, energicznie mieszając.

3
Gotowe

Na kolejnej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy z każdej strony bakłażana i ziemniaki, odsączając je później na papierowym ręczniku. Posypujemy solą i pieprzem.

4
Gotowe

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Wykładamy połowę podsmażonych ziemniaków, na nie układamy 1/3 bakłażanów, połowę mięsnej masy. Następnie drugą część ziemniaków, bakłażanów i mięsa. Na górze układamy trzecią część bakłażanów i rozsmarowujemy sos beszamelowy, posypujemy pozostałym, startym na tarce parmezanem. Musakę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 min.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Andrut z masą kakaowo orzechową i powidłami
poprzedni
Andruty z masą kakaowo migdałową i powidłami
Krem śmietanowy z avocado i chili
następny
Zupa śmietanowa z awokado i chili