Nadziewana kieszonka z kurczaka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z kurczaka - 2 szt. (pojedyncze, nieduże)
Boczek wędzony surowy - 2 bardzo cienkie plasterki
Mozzarella - 1/2 kulki
Suszone pomidory - w oleju - 3 szt.
Bazylia - świeża - kilka posiekanych listków
Sól - do smaku
Pieprz kolorowy - świeżo zmielony - do smaku
Ostra papryka - szczypta
Kurkuma - do smaku
Mąka - do panierowania
Jajka - do panierowania
Bułka tarta - do panierowania
Olej - do smażenia

Nadziewana kieszonka z kurczaka

Tym daniem goście na pewno będą zachwyceni :)

  • 30 min.
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

W tym daniu połączyłam wszystkie moje ulubione składniki. Potrawę możemy podać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami, lub po prostu z ulubioną surówką :)

Kroki

1
Gotowe

Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie rozbijamy dość cienko przez folię spożywczą. Dzięki temu mięso ładnie się rozbije a nie porwie. Każdy kawałek oprószamy przyprawami - solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Na każdym kawałku układamy cienkie plasterki boczku (zbyt długie składamy na pół). Mozzarellę i pomidory (odsączone z oliwy) kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną bazylią i układamy na boczku. Następnie składamy mięso w kopertę - zakładając wszystkie boki do środka tak, by farsz był dobrze schowany. Każdą kopertę panierujemy dwa razy - najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej, a następnie jeszcze raz w mące, jajku i bułce tartej. Dzięki temu koperta nam się nie rozłoży i farsz będzie dobrze trzymał się w środku. Smażymy na gorącym oleju, na wolnym ogniu na złoty kolor.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sałatka jarzynowa
poprzedni
Sałatka jarzynowa
20170611_120330
następny
Serowa kanapka na zimno