Nadziewane koszyczki z tortilli

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Tortilla - 4 placki
Filet z kurczaka - 1 szt. (pojedynczego)
Cebula - 1 szt. (nieduża)
Pomidor - 2 szt. (duże) - lub puszka pomidorów
Czosnek - 2 duże ząbki
Papryka - żółta lub biała - 1 szt.
Papryczka chili - 1/2 szt.
Cukinia - 1/2 szt.
Ser żółty - 150 g
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kurkuma - 1/3 łyżeczki
Ostra papryka - 1/3 łyżeczki
Sos chili - 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek - do smażenia

Nadziewane koszyczki z tortilli

Takim daniem oczarujecie gości - zarówno wyglądem, jak i smakiem :)

  • do 30 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Inspiracją dla tej potrawy była moja znajoma, która lubi testować oryginalne dania. Zrobiłam nadzienie, które jest dość pikantne z dużą ilością żółtego sera, który uwielbia mój syn. Brzegi tortilli są wspaniale chrupiące – można nimi wybierać nadzienie. Nastepna wersja będzie wegetariańska – z nadzieniem ze szpinaku i mozzarelli :)

Kroki

1
Gotowe

Z pomidora ściągamy skórkę (nacinamy go na krzyż z jednej i drugiej strony, na chwilę zalewamy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą - skórka ładnie odejdzie), kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy trochę oliwy z oliwek i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Jak się rozgotuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos chili, sól do smaku i zioła prowansalskie.

2
Gotowe

Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, papryczkę chili, paprykę żółtą lub białą i cukinię (ze skórką) kroimy również w małą kostkę. Fileta z kurczaka podsmażamy na oliwie, doprawiamy go solą, pieprzem, dodajemy kurkumę i ostrą paprykę - przekładamy na talerz. Na oleju, na którym smażyliśmy kurczaka podsmażamy cukinię, cebulę, paprykę i papryczkę chili - doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy z kurczakiem i jeszcze chwilę podsmażamy.

3
Gotowe

Placki tortilli przekrawamy na krzyż - powstaną nam 4 części z 1 placka. Formę do muffinek smarujemy delikatnie oliwą, każdy otwór wykładamy 2 częściami tortilli. Na spód wykładamy kurczaka z warzywami, posypujemy startym żółtym serem, następnie nalewamy sos pomidorowy i zasypujemy 2 warstwą startego żółtego sera. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wychodzi nam 8 porcji.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kudłacze
poprzedni
Kudłacze
Bajaderki
następny
Bajaderki