Naleśniki z farszem szpinakowo – mięsnym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka orkiszowa - 1,5 szkl.
Mleko - 1 i 1/3 szkl.
Jajka - 1 szt.
Szpinak - 100 g świeży
Mięso mielone drobiowe - 500 g
Mozzarella - 0,5 szt.
Jogurt naturalny - 4 łyżeczki
Czosnek - 1 ząbek
Imbir w proszku - do smaku
Majeranek - do smaku
Oregano - do smaku
Olej kokosowy - do smażenia

Naleśniki z farszem szpinakowo – mięsnym

Wytrawne naleśniki na obiad dla naszych maluchów.

  • do 40 min.
  • Porcje 6
  • Średni

O przepisie

Czasami chcemy naszym dzieciakom urozmaicić obiad lub podać naleśnika na wytrawnie. Tylko jaki w tedy farsz zrobić?? Mięso, szpinak troszkę nabiału to się komponuje wyśmienicie. Szpinak nie każde dziecko zje więc to będzie idealny farsz na przemycenie tego składnika :) Zawsze możemy podwoić ilość składników i sami zjeść taki obiad.

Kroki

1
Gotowe

Naleśniki

Mąkę, jajko i mleko umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania ciasta naleśnikowego. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Następnie smażymy naleśniki.

2
Gotowe

Farsz szpinakowo-mięsny

Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekane liście szpinaku (jeśli używamy mrożony to wcześniej rozmrażamy i kilka razy siekamy na drobniejsze kawałki) doprawiamy imbirem. Całość delikatnie podsmażamy a następnie dusimy 5 min. Dodajemy mięso, doprawiamy tymiankiem i oregano, delikatnie przesmażamy a następnie przykrywamy i dusimy około 15-20 min. Mozzarelle kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa ze szpinaki i mieszając czekamy aż się rozpuści. Gotowy farsz odstawiamy aby delikatnie przestygł a następnie dodajemy jogurt i całość blendujemy.

3
Gotowe

Naleśniki Smarujemy farszem, zawijamy w rulony lub składamy w trójkąty i podajemy.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Schab ciocia
poprzedni
Kotlety po francusku
IMG_7926
następny
Ciasto rabarbarowe