Naleśniki po litewsku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto na naleśniki
Mąka - 250 g
Mleko - 250 ml
Woda - 250 ml
Jajka - 2 szt.
Olej - 20 g
Sól - 1/2 łyżeczki
Kurkuma - 3/4 łyżeczki
Farsz
Ziemniaki - ugotowane - 250 g (3-4 szt.)
Ser biały - 250 g (tłusty lub półtłusty)
Cebula - 1 szt.
Masło - do smażenia
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Gałka muszkatołowa - do smaku
Sos jogurtowy
Jogurt grecki - 400 g
Czosnek - 3-4 ząbki, przeciśnięte przez praskę
Szczypiorek - drobno posiekany
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Naleśniki po litewsku

Kto lubi ruskie pierogi pokocha i te naleśniki :)

  • 50 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Ten przepis dostałam od znajomej. Niby taki banalny, a jaki pyszny. Co prawda trzeba poświęcić troszkę czasu, żeby przygotować tą potrawę, ale naprawdę warto. Każdy kto jest fanem ruskich pierogów zostanie fanem tych naleśników :)

Kroki

1
Gotowe

Naleśniki

Wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki.

2
Gotowe

Farsz

Ugotowane ziemniaki mielimy razem z białym serem. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do farszu, całość mieszamy i doprawiamy do smaku - powinien być dość ostry w smaku, ale wszystko oczywiście zależy od naszych upodobań.

3
Gotowe

Sos jogurtowy

Wszystkie składniki sosu mieszamy, doprawiając do smaku.

4
Gotowe

Na naleśniki nakładamy farsz, zwijamy jak krokiety. Podsmażamy je na rumiano, przekrawamy na pół, polewamy sosem. Dobrze smakuje z sałatką z roszponki, pomidora, oliwki, mozzarelli i ogórka, polanej oliwą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Krewetki na maśle
poprzedni
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki