Nalewka cytrynowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Cytryna - 8 szt.
Spirytus - 1/2 litra
Cukier - 500 g
Woda - 1/2 litra

Nalewka cytrynowa

Idealna na rozgrzanie :)

  • Łatwy

O przepisie

Nic tak nie smakuje wspaniale jak domowa, rozgrzewająca nalewka w długie zimowe wieczory. Moja ma wspaniały, cytrynowy smak i piękny intensywny żółty kolor. Przepis pochodzi ze strony http://edellka.blogspot.com/.

Kroki

1
Gotowe

Cytryny dokładnie myjemy i wycieramy, następnie ściągamy z nich cienko żółtą skórkę, żeby jak najmniej było białego miąższu pod skórką, bo im tego więcej tym bardziej gorzkie. Skórki wkładamy do większego słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 7 dni.
Po tym czasie skórki odcedzamy ze spirytusu i wyrzucamy je. Gotujemy syrop z wody i cukru, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu mieszamy syrop ze spirytusem, rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 7 dni. Po tym czasie można się już delektować cytrynowym smakiem nalewki :) Z przepisu wyszedł mi litr nalewki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_9459
poprzedni
Poranny koktajl
img_9873
następny
Placuszki z ricotty