Nalewka truskawkowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Truskawki - 1,5 kg
Wódka - 500 ml
Spirytus - 300 ml
Cukier - 500 g
Sok z cytryny - z 1 dużej sztuki
Woda - 150 ml

Nalewka truskawkowa

Cudowny aromat!

  • 15 min. + czas potrzebny na dojrzenie
  • Łatwy

O przepisie

Nie ma nic lepszego niż usiąść w chłodny, zimowy wieczór przy kominku i rozgrzać się domową nalewką. Robię różne smaki – malinowe, cytrynowe, imbirowe. Od zeszłego roku również nalewkę truskawkową. Ma wspaniały kolor i cudowny zapach. Przepis zaczerpnięty ze strony Kulinarne Szaleństwa Margarytki.

Kroki

1
Gotowe

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na kawałki. Przekładamy do słoja przesypując je 200 g cukru (resztę cukru wykorzystamy do syropu). Słoik zakręcamy i zostawiamy na 24 godziny w ciepłym, słonecznym miejscu. W trakcie tego czasu wstrząsamy kilkakrotnie słoikiem, by truskawki puściły sok, a cukier się rozpuścił. Następnie do słoja wlewamy wódkę i spirytus, zakręcamy i odstawiamy na 7 dni w ciemne miejsce.

2
Gotowe

Po 7 dniach zlewamy nalewkę.
W sporym garnku zagotowujemy 150 ml wody z pozostałym (300 g) cukrem i gotujemy chwilę, aż cukier się rozpuści a syrop zacznie lekko gęstnieć. Zostawiamy do przestudzenia. Wlewamy sok z cytryny, a następnie powoli zlaną nalewkę cały czas mieszając (nalewkę do syropu, a nie odwrotnie). Dokładnie mieszamy, filtrujemy przez gęsto złożoną gazę i rozlewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała.

Z przepisu wyszło 1,7 litra nalewki, ale wszystko zależy od tego jak soczyste są truskawki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Spagetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem
poprzedni
Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
następny
Sałatka makaronowa z tuńczykiem