Napoleonka z kremem budyniowym i polewą z białej czekolady

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 3 opakowania (moje miały po 270 g)
Krem budyniowy
Mleko - 3 szkl.
Cukier - 3/4 szkl.
Jaja - 4 szt.
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Mąka pszenna - 4 łyżki
Mąka ziemniaczana - 5 łyżek
Dodatkowo
Czekolada biała - 250 g
Czekolada gorzka - 60 g
Płatki migdałowe - 100 g
Cukier puder - 3 łyżki

Napoleonka z kremem budyniowym i polewą z białej czekolady

Pyszne słodkości.

  • do 30 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Pyszne choć mocno słodkie ciasto. W wersji mniej słodkiej można sobie darować polewę z czekolady, a górę oprószyć cukrem pudrem. Nie wymaga dużo czasu , by je przygotować i to dla mnie jest najważniejsze :)

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszy płat ciasta francuskiego, dobrze nakłuwamy widelcem i pieczemy do zarumienienia 15 minut, następnie posypujemy 1 łyżką cukru pudru i pieczemy kolejne 5 minut. Upieczony placek studzimy. Tak postępujemy kolejno z pozostałymi 2 płatami ciasta francuskiego.

2
Gotowe

Krem budyniowy

W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrami. 3 szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie wlewamy mieszankę do wrzącego mleka, gotujemy by otrzymać bardzo gęsty budyń, cały czas energicznie mieszając. Połowę gorącego budyniu wylewamy na jeden płat upieczonego ciasta francuskiego, przykrywamy drugim, wylewamy drugą część masy, przykrywamy trzecim ciastem.

3
Gotowe

Polewa

Białą czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą i roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Gorzką czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy górę ciasta. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Surówka z białej kapusty i zielonego ogórka
poprzedni
Surówka z białej kapusty i zielonego ogórka
20171003_201036
następny
Ciasto dyniowe