Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jajka faszerowane mascarpone i anchois
Jajka - 8 szt.
Mascarpone - 4 łyżki
Czosnek - 2 ząbki
Lubczyk - gałązka
Anchois - 4-5 szt.
Parmezan - łyżka startego
Majonez - 3 łyżki
Koperek - pół pęczka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kawior - do dekoracji
Jajka faszerowane mascarpone i rzodkiewką
Jajka - 5 szt.
Mascarpone - 125 g
Śmietana - 1 łyżka
Rzodkiewka - pęczek
Koperek - pęczek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Chleb owsiany
Płatki owsiane górskie - 8 łyżek
Drożdże - 50 g
Sól - 2 łyżeczki
Cukier - 1 łyżeczka
Ciepła woda - 1 litr
Mąka - 1 kg
Słonecznik - 1 garść
Siemię lniane - 1 garść
Mleko - 2 łyżki do dekoracji
Słonecznik - 2 łyżki do dekoracji

Faszerowane jajka i chleb owsiany

  • Łatwy

O przepisie

Kroki

1
Gotowe

JAJKA FASZEROWANE MASCARPONE I ANCHOIS

Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Lubczyk i koperek – 2 gałązki siekamy. Anchois odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Anchois, połowę posiekanych jajek, 2 łyżki mascarpone, parmezan, koperek, 2 łyżki majonezu majonez blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem. Faszerujemy połowę wydrążonych białek. 2 łyżki mascarpone mieszamy z łyżką majonezu, pozostałymi posiekanymi jajkami, lubczykiem i czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do reszty białek – dekorujemy kawiorem i koperkiem.

2
Gotowe

JAJKA FASZEROWANE MASCARPONE I RZODKIEWKĄ

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka – ścieramy na średnich oczkach tarki, następnie na tych samych oczkach ścieramy rzodkiewkę. Mascarpone łączymy ze śmietaną, żółtkami, rzodkiewkami i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy jajka. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki i koperkiem.

3
Gotowe

CHLEB OWSIANY

Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól i cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut. Dodajemy mąkę, garść siemienia lnianego, garść słonecznika. Mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Górę polewamy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

poprzedni
Roladki z tortilli i sałatka z makaronu ryżowego
następny
Ciasteczka ryżowe