Ogórki kiszone

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ogórki - małe - 4,5 - 5 kg wszystko zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia w słoiku
Zalewa
Woda - 5 litrów
Sól - 150 g
Przyprawy - 250 g : koper, chrzan, liście laurowe, liście czarnej porzeczki, liście winogron lub wiśni, gorczyca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, ząbki czosnku

Ogórki kiszone

Sprawdzony przepis!

  • 30 min.
  • Porcje 10
  • Łatwy

O przepisie

W mojej spiżarni nie może zabraknąć ogórków kiszonych. W lato zajadam się ogórkami małosolnymi a w zimie kiszonymi :) Lubię je robić, ponieważ nie wymagają pasteryzowania – zalewamy zalewą, wstawiamy do spiżarni i czekamy aż się ukiszą.

Kroki

1
Gotowe

Zagotowujemy wodę z solą, dodajemy przyprawy (łącznie ma być 250 g - czego damy w jakiej ilości zależy od nas :) ) i chwilkę gotujemy. Zalewę studzimy.
W słoikach układamy umyte ogórki - zostawiając od góry trochę miejsca na zalewę i przyprawy. Z przepisu wychodzi 10 słoików 0,9l. Ogórki zalewamy wystudzoną zalewą, dzieląc w miarę równomiernie przyprawy z zalewy. Zakręcamy i wstawiamy do spiżarni. Nie pasteryzujemy!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto serowo- jabłkowe
poprzedni
Ciasto serowo-jabłkowe
Ogórki konserwowe
następny
Ogórki konserwowe