Ogórki konserwowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ogórki - malutkie - według uznania
Składnik zalewy na 1 słoik 0,9l
Ocet - 10% - 4 łyżki
Sól - 1 płaska łyżka
Cukier - 1,5 łyżeczki
Koperek - trochę
Gorczyca - 1/2 łyżeczki
Liść laurowy - 1 szt.
Ziele angielskie - 2 szt.
Dodatkowo do każdego słoika
Marchew - lekko podgotowana - kilka plasterków
Cebula - 2 talarki

Ogórki konserwowe

Pyszne do kanapek i sałatek.

  • Łatwy

O przepisie

Nie lubię kupować przetworów, dlatego robię je sama. W zimie, kiedy nie ma soczystych i zdrowych warzyw, korzystam z moich domowych przetworów. Ogórki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i jędrne – ważne by pilnować podanego czasu pasteryzowania :)

Kroki

1
Gotowe

Ogórki myjemy, na dno słoika 0,9 l wkładamy troche kopru, na niego układamy ogórki. Na ogórki ukladamy kilka plasterków podgotowanej marchewki, talarki cebulę i resztę przypraw. Zalewamy zwykłą wodą z kranu. Słoiki pasteryzujemy 6 minut od momentu zagotowania. Wyjmujemy z wody, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną (ja je zostawiam tak na noc).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ogórki kiszone
poprzedni
Ogórki kiszone
Ciasto ucierane z serem
następny
Ciasto ucierane z serem