Ogórki małosolne

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ogórki - gruntowe - 1 kg
Woda - 2,5 litra
Koperek - pęczek
Ziele angielskie - 6 ziaren
Liść laurowy - 3 szt.
Czosnek - 10 ząbków
Świeży chrzan - kawałek
Liść czarnej porzeczki - 4 szt.
Sól - 2 płaskie łyżki

Ogórki małosolne

Uwielbiam ogórki małosolne, dlatego robię je cały sezon. Wszyscy się zajadają nimi :)

  • 10 min.
  • Łatwy

O przepisie

Ogórki małosolne są tak popularne, że chyba znajdują się na każdej stronie kulinarnej. Długo zastanawiałam się czy zamieścić przepis, ale doszłam do wniosku, że skoro mam sprawdzony długoletni przepis to czemu nie. Ogórki wychodzą wspaniałe już po 1- 2 dniach.

Kroki

1
Gotowe

Zagotowujemy wodę z solą. Studzimy - ma być ciepła, ale nie gorąca.

Ogórki myjemy, ząbki czosnku obieramy i pozostawiamy w całości, korzeń chrzanu obieramy, kroimy na kilka kawałków. Na dno słoika układamy połowę pęczka koperku, na niego połowę ogórków, połowę ząbków czosnku i połowę chrzanu. Następnie pozostałą część ogórków, koperku, chrzanu, czosnku i wszystkie przyprawy.

Zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy gdy woda już całkiem wystygnie. Po 1-2 dniach ogórki są gotowe do spożycia.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8432
poprzedni
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe
Kompot truskawkowy z miętą
następny
Kompot truskawkowy z miętą