Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim

Aromatyczna oliwa

  • Łatwy

O przepisie

Czosnek niedźwiedzi to roślina posiadająca właściwości lecznicze. Najważniejszymi związkami zawartymi w czosnku niedźwiedzim są związki siarki. Dzięki nim wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe, jest skuteczny w leczeniu schorzeń reumatycznych, a także działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, ponieważ obniża stężenie cholesterolu, zmniejsza ryzyko zakrzepów i wyrównuje poziom ciśnienia tętniczego. Czosnek zasadziłam u siebie w ogródku, dlatego często wykorzystuję go u siebie w kuchni.

Kroki

1
Gotowe

Liście czosnku niedźwiedziego myjemy, pozbawiamy ogonków i kroimy w paski. Przekładamy do szklanego naczynia, zalewamy oliwą i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy liście, a czystą oliwę przelewamy do pojemnika na oliwę. Zużywamy do 3 miesięcy. Nie trzymamy w lodówce, ponieważ zmętnieje.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_7926
poprzedni
Ciasto rabarbarowe
Jajka faszerowane
następny
Faszerowane jajka