Oliwy smakowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 300 ml
Czosnek - 2 ząbki
Świeże liście bazylii - według uznania
papryczka peperoncino - według uznania

Oliwy smakowe

Smakowe oliwy

  • 5 min
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Często na sklepowych półkach możemy znaleźć smakowe oliwy. A dlaczego by nie zrobić własnych w domu?? Każdy może zrobić taką jaka lubi. Wystarczy oliwa z oliwek lub jeśli planujecie na nich też smażyć to oliwa z wytłoczyn z oliwek, buteleczki i reszta produktów  zależności od tego jakie chcemy smaki. Oliwę i składniki uzupełniam na bieżąco jak tylko zużyję 2/3 pojemności i tak samo dokładam składników.

Kroki

1
Gotowe

W moim wykonaniu mamy 3 buteleczki po 150ml pojemności każda. Moje smaki to bazylia, czosnek i papryczka. Do każdej z buteleczek wkładam osobny składnik i zalewam oliwą. Odstawiam na kilka dni do przejścia smaków.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Pasta jajeczna
poprzedni
Pasta jajeczna
IMG_8891
następny
Kotlety ziemniaczano-brokułowe