Oponki serowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser biały - 500 g
Mąka - 500 g
Jaja - 3 szt.
Margaryna - 1/2 kostki
Cukier waniliowy - 1 torebka
Cukier - 1/2 szkl.
Soda - 1 łyżeczka
Cukier puder - do posypania

Oponki serowe

Najlepszy i sprawdzony przepis na oponki serowe.

  • 30 min.
  • Łatwy

O przepisie

Przepisów na oponki serowe ma ponad 40-letnią tradycję. Przepisów jest wiele, ale ten najlepszy, jaki miałam – po oponkach upieczonych rano za chwilę pozostaje tylko wspomnienie. Jest prosty – najwięcej czasu zajmuje wycinanie krążków i smażenie. Oponki są tak dobre, że robię je nie tylko w Tłusty Czwartek :)

Kroki

1
Gotowe

Ser ścieramy na tarce, margarynę roztapiamy. Łączymy wszystkie składniki ser, mąkę, jajka, roztopioną margarynę, cukier, cukier waniliowy, sodę i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki z dziurką i smażymy na złoty kolor (na smalcu lub oleju - ja połączyłam jedno i drugie). Usmażone oponki odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kartoflanka z imbirem i chili
poprzedni
Kartoflanka z chili i imbirem
Parówka z jajkiem 2
następny
Serce z parówek