Pikantna pasta paprykowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Czerwona papryka - 3 kg
Papryczka chili - 120 g
Olej - 1/4 litra
Cukier - 250 g
Sól - do smaku - ok. 2,5 łyżki
Przecier pomidorowy - 600 g
Czosnek - 2 główki
Liść laurowy - 7 szt.
Ziele angielskie - 10 szt.
Ocet - 10 % - 1 szkl.

Pikantna pasta paprykowa

Pasuje do wszystkiego - jeśli oczywiście lubimy pikantne smaki :)

  • 20 min. + czas gotowania
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Pasta a’la ajvar – tyle, że bez bakłażana. Ajvar często kupowałam gotowy w sklepie. Nie był jednak tani. Dlatego zaczęłam robić swój – domowy, bez żadnych ulepszaczy :) Pasta jest doskonała do kanapek, ale także jako dodatek do mięsa, wędliny.

Kroki

1
Gotowe

Paprykę myjemy, wydrążamy pestki i kroimy na kawałki. Dodajemy olej, cukier i gotujemy pod przykryciem 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy kolejne 20 minut. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie a resztę blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków (wyszło mi 20 małych słoiczków po musztardzie - 185 g), zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Drożdżowe ruloniki z marmoladą
poprzedni
Drożdżowe rurki z marmoladą
Pyszny sernik
następny
Pyszny sernik