Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jabłko - 1 kg w lecie mogą to być sezonowe owoce - brzoskwinie, maliny
Gruszka - 1 kg
Starta skórka z cytryny - 1 łyżeczka
Starta skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
Sok z cytryny - z 1/2 szt.
Sok z pomarańczy - 2 łyżki
Cukier - 1/2 szkl.
Mąka - 1/4 szkl.
Cynamon - 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
Kruszonka
Mąka - 1,5 szkl.
Cukier - 1/2 szkl.
Cukier trzcinowy - 1/2 szkl.
Płatki owsiane górskie - 1 szkl.
Margaryna - 250 g

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Pyszny słodki deser :) Możemy podać z gałką ulubionych lodów :)

  • 15 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Robiłam już same jabłka zapiekane pod tradycyjną kruszonką, przyszedł więc czas na zapiekane owoce z kruszonką z płatków owsianych. Owoce daję takie, na jakie aktualnie jest sezon – teraz jesień to zapiekłam jabłka i gruszki. A w lecie mogą być brzoskwinie, morele, maliny, itp.

Kroki

1
Gotowe

Owoce obieramy i kroimy na większe kawałki. Mieszamy ze skórką z cytryny, pomarańczy, sokami, mąką, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową. Wykładamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego wysmarowanej lekko margaryną. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy owoce. Pieczemy 50 min. w 180 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

kapusta-do-schabowego
poprzedni
Kapusta do schabowego
imbirowka
następny
Imbirówka