Owsiane muffiny z truskawkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 1,5 szkl.
Płatki owsiane górskie - 1 szkl.
Maślanka - 1 szkl.
Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
Jaja - 1 szt.
Olej - 1/2 szkl.
Miód - płynny - 1/3 szkl.
Truskawki - 250 g

Owsiane muffiny z truskawkami

Pachnące latem słodkości :)

  • 10 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo szybkie w przygotowaniu, wilgotne i puszyste. Są z dodatkiem płatków owsianych, miodu i sezonowych owoców. Smakują dzieciakom i dorosłym.

Kroki

1
Gotowe

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi górskimi. W osobnym naczyniu łączymy maślankę z olejem, miodem i jajkiem - dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do mąki i całość mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Truskawki kroimy na dowolnej wielkości kawałki, dodajemy do naszej masy i jeszcze raz mieszamy.

Ciasto wykładamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych, więc nie smaruję tłuszczem). Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8071
poprzedni
Zielona zupa krem
Biszkoptowe z truskawkami
następny
Ciasto z sezonowymi owocami na biszkopcie