Pałeczki z kurczaka z warzywami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Pałeczki z kurczaka - 8 szt.
Cukinia - 2 szt.
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Oliwa - 4 łyżki
Ziemniaki - 600-700 g
Pomidorki koktajlowe - 100 g
Boczek wędzony surowy - 8 plastrów (jeśli są wąskie to 16)
Mix ziaren - słonecznik, dynia, orzeszki pini - 50 g
Kurkuma - do smaku
Sól - do smaku
Przyprawa do grilla pikantna - do smaku
Tymianek - świeży - kilka gałązek

Pałeczki z kurczaka z warzywami

Wędzony boczek po upieczeniu jest wspaniale chrupiący :)

  • 40 min.
  • Porcje 4
  • Średni

O przepisie

Aromatyczne dzięki świeżemu tymiankowi danie jednogarnkowe z warzywami. Trzeba poświęcić parę chwil na krojenie warzyw w kostkę – ale warto :)

Kroki

1
Gotowe

Warzywa

Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i czosnek a następnie dorzucamy ziemniaki. Całość rumienimy. Nastepnie dodajemy pokrojoną cukinię, chwilę podsmażamy, a na końcu dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktailowe. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i świeżym tymiankiem z 1- 2 gałązek. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2
Gotowe

Pałeczki

Pałki z kurczaka solimy, pieprzymy i obficie posypujemy pikantną przyprawą do grilla. Mięso zawijamy w plastry surowego wędzonego boczku, do środka wkładając po 1 gałązce tymianku. Pałeczki układamy na podsmażone warzywa.

3
Gotowe

Na suchej patelni podprazamy mix ziaren, posypujemy nimi mięso. Całość pieczemy w 200 stopniach ok. 60 min. - aż boczek się zrumieni a ziemniaki będą miękkie.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Koktail owocowy
poprzedni
Koktail owocowy
IMG_8339
następny
Smoothie z jarmużem