Pałeczki z kurczaka w pikantnym sosie paprykowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Pałeczki z kurczaka - 1 kg
Cebula - 2 szt.
Czerwona papryka - 1 szt.
Bulion - 3 szkl.
Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
Pikantny sos paprykowy - 2 łyżki
Śmietana - 100 ml
Słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Estragon - do smaku
Bazylia - do smaku
Mąka - 1 łyżeczka do sosu + do obtoczenia mięsa
Sok z cytryny - do skropienia mięsa

Pałeczki z kurczaka w pikantnym sosie paprykowym

Efektownie podane danie zrobi wrażenie na gościach ;)

  • 40 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Duszone pałeczki możemy podać z kluseczkami śląskimi, ziemniakami lub ryżem. Do tego ulubiona sałatka i pyszne danie gotowe :) Mięsko jest mięciutkie – rozpływa się w ustach.

Kroki

1
Gotowe

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pałeczki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i estragonem, a następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondla, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Na tym samym tłuszczu co obsmażaliśmy mięso, szklimy pokrojoną cebulę i paprykę w kostkę. Dodajemy do mięsa. Wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki, dodajemy koncentrat pomidorowy, pikantny sos paprykowy, mieszamy i dusimy ok. 40 minut.

Łyżeczkę mąki mieszamy ze śmietaną, dodajemy do sosu, zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kluseczkami śląskimi i dowolną surówką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kruche ciasteczka z dżemem
poprzedni
Kruche ciasteczka z dżemem
Makowiec z jabłkami
następny
Makowiec z jabłkami