Paluchy francuskie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 1 opakowanie
Parmezan - lub żółty ser - starty
Sól - grubo mielona
Czarny sezam - do posypania
Jaja - 1 szt. - do posmarowania

Paluchy francuskie

Z dodatkiem sera żółtego i sezamu wyśmienite :)

  • 5 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Te wytrawne ciasteczka będą dobrym dodatkiem do kremowych zup. Mogą też być samodzielną przekąską. To jakimi przyprawami je posypiemy zależy od naszego smaku :)

Kroki

1
Gotowe

Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą, sezamem i parmezanem (przyprawy dobieramy według własnego smaku). Kroimy wzdłuż przez środek, a następnie na kawałki szerokości ok. 3 cm (lub węższe czy szersze - jakie chcemy). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż nabiorą złotego koloru).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Karczek po żydowsku
poprzedni
Karczek po żydowsku
Ciasto z serem i owocami
następny
Placek z serem i owocami