Panierowana roladka z kurczaka nadziewana masłem ziołowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z kurczaka - 4 szt.
Masło - 1/4 kostki
Czosnek - 1 ząbek
Natka pietruszki - 1/2 łyżki posiekanej
Szczypiorek - 1/2 łyżki posiekanego
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - do smażenia
Dodatkowo
Mąka - do obtaczania
Jaja - do obtaczania
Bułka tarta - do obtaczania

Panierowana roladka z kurczaka nadziewana masłem ziołowym

Wspaniała propozycja na tradycyjny obiad.

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Średni

O przepisie

Zamiast tradycyjnego panierowanego kotleta z fileta z kurczaka proponuję panierowaną roladkę z aromatycznym masłem ziołowym, a do tego podsmażane talarki ziemniaczane i surówka z białej kapusty.

Kroki

1
Gotowe

W miseczce mieszamy masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki.

2
Gotowe

Piersi z kurczaka wkładamy do woreczka foliowego lub przykrywamy przezroczystą folią i rozbijamy na cienkie kotlety. Piersi solimy i pieprzymy, na każdej układamy wałeczek z masłem i zawijamy roladki, dokładnie podwijając końce. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy zgrabne roladki.

3
Gotowe

Mąkę, jajko i bułkę tartą rozkładamy na oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce tartej.
Głęboki olej rozgrzewamy do temperatury 180-190 stopni i smażymy roladki przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wyśmienicie smakują z podsmażonymi talarkami ziemniaczanymi i surówką z białej kapusty.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Gulasz wołowy zapiekany z serem
poprzedni
Zapiekany gulasz wołowy
Filet z kurczaka z sosem
następny
Gotowana roladka z kurczaka nadziewana pieczarkami z sosem pieprzowym