Panierowany kalafior

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kalafior - 1 szt.
Mąka - 3/4 szkl.
Jajka - 2 szt.
Bułka tarta - 3/4 szkl.
Sól - do smaku
Olej - do smażenia

Panierowany kalafior

Chrupiące i pożywne danie.

  • 15 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Kalafior w innym wydaniu – może niezbyt lekkostrawnym, ale za to wyśmienitym. Taką wersję wymyślił mój mąż, który robi go dość często. Jest dodatkiem do mięsa, ziemniaków lub stanowi samodzielną potrawę. Można jeść go np. z sosem tzatziki.

Kroki

1
Gotowe

Kalafiora w całości gotujemy w osolonym wrzątku, pamiętając by nie był zbyt miękki, bo rozpadnie się nam przy panierowaniu. Po ugotowaniu wyciągamy go z wody i studzimy. Natsępnie dzielimy na mniejsze części.
Do jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi dajemy rozkłócone jajka, a natrzeci bułkę tartą. Panierujemy maczając różyczki kalafiora w mące, jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Twarogowe pączusie z jagodową śmietaną
poprzedni
Twarogowe pączusie z jagodową śmietaną
Rosół wołowy z wątrobianymi kluseczkami
następny
Rosół wołowy z kluseczkami wątrobianymi