Papryka konserwowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Czerwona papryka - 3 kg
Liść laurowy - 26 szt.
Czosnek - 26 ząbków
Gorczyca - kilka łyżeczek
Pieprz ziarnisty - kilka łyżeczek
Ziele angielskie - 39 szt.
Olej - 26 łyżek
Zalewa
Ocet - 10% - 2 szkl.
Cukier - 2 szkl.
Woda - 8 szkl.
Sól - 3 łyżki

Papryka konserwowa

Po prostu pyszna :)

  • do 1 godz.
  • Porcje 13
  • Łatwy

O przepisie

Najlepszy przepis na paprykę! Jest krucha, dobrze doprawiona, idealna w zimie do kanapek, sałatek czy jako dodatek do obiadu.

Kroki

1
Gotowe

Paprykę kroimy w paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę (lekko osoloną) i partiami wrzucamy paprykę na gotującą się wodę na ok. 1 minutę. Następnie wyciągamy ją i wrzucamy do zimnej wody. Zahartowaną paprykę układamy w słoiczkach (ja dałam ją do słoików o pojemności 0,5l - wyszło 13 słoiczków). Do każdego słoika wrzucamy po 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 3 szt. ziela angielskiego, 2 listki laurowe i wlewamy 2 łyżki oleju.

2
Gotowe

Gotujemy zalewę - z octu, cukru, wody i soli. Gorącą zalewą zalewamy paprykę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut - w dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 1/3 garnka), wkładamy słoiki (na dno wkładam ściereczkę z gąbki) i pasteryzujemy 20 minut.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8875
poprzedni
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Gnocchi w pomidorach
następny
Gnocchi w pomidorach