Papryka z ketchupem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Czerwona papryka - 3 kg
Cebula - 1 kg
Zalewa
Ketchup - 1 litr
Ocet - 1 szkl.
Cukier - 1 szkl.
Olej - 1 szkl.
Sól - 2 łyżki

Papryka z ketchupem

Obowiązkowe przetwory w mojej piwniczce ;)

  • 30 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Koleżanka z pracy poczęstowała mnie kiedyś tą właśnie papryką w zalewie z ketchupu. Zasmakowałam bardzo w niej i dlatego co roku robię zapasy na zimę. Papryka jest dobra nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także do kanapki :)

Kroki

1
Gotowe

Z czerwonej papryki wydrążamy środek, usuwamy pestki, myjemy, a następnie kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w piórka.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy do niej pokrojoną cebulę i gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy paprykę i gotujemy kolejne 15 minut, pamiętając by przemieszać od czasu do czasu. Gorącą paprykę z cebulą i zalewą nakładamy do słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10-15 minut. Z przepisu wyszło mi 12 słoiczków 400 g.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170914_092606
poprzedni
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Surówka z białej kapusty i zielonego ogórka
następny
Surówka z białej kapusty i zielonego ogórka