Parówki w cieście kukurydzianym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Parówki - 5 szt. u mnie berlinek
Mąka kukurydziana - 1/2 szkl.
Mąka pszenna - 2/3 szkl.
Jajka - 1 szt.
Mleko - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Cukier - szczypta
Sól - 1/2 łyżeczki
Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
Olej - do smażenia

Parówki w cieście kukurydzianym

Dobre na babskie spotkanie, męski wieczór lub dla dzieci :)

  • 5 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Ponieważ bardzo lubię parówki, robię je często – w różnej postaci. Były już parówki pieczone w piekarniku w cieście z żółtym serem, parówki zawijane w chleb tostowy, przyszedł więc czas na parówki smażone na głębokim tłuszczu w cieście kukurydzianym. Do tego ulubiony sos i pyszna przekąska czy kolacja gotowa :)

Kroki

1
Gotowe

Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, jajko, mleko, sól, paprykę, kurkumę, cukier, proszek do pieczenia, mleko i dokładnie miksujemy (ciasto ma być gęste). Przelewamy do wysokiej szklanki. Rozgrzewamy olej. Każdą parówkę kroimy na 4 kawałki (ok. 5 cm). Każdy kawałek nadziewamy na patyczek do szaszłyków (przepołowiłam patyczki, żeby wygodniej się smażyło). Parówkę zanurzamy w cieście tak, by ciasto dokładnie pokryło całą parówkę i kładziemy na mocno rozgrzany olej. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionym sosem lub ketchupem. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

ciastka-owsiane
poprzedni
Ciastka owsiane
img_9886
następny
Mini torciki