Pasta z czarnych oliwek

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Czarne oliwki - 25 szt. (bez pestek)
Anchois - 50 g
Czosnek - 3 ząbki
Kapary - marynowane - 10 szt.
Sok z cytryny - 2 łyżki
Pieprz kajeński - szczypta
Oliwa z oliwek - niewiele
Natka pietruszki - 1/2 pęczka

Pasta z czarnych oliwek

Doskonała przekąska na imprezę

  • 15 min.
  • Łatwy

O przepisie

Przepis dla smakoszy oliwek, anchois i kaparów. A że ja wprost je ubóstwiam, jak tylko w internecie natknęłam się na ten przepis, wiedziałam że smak mnie zachwyci. I tak się stało. Smak tej pasty jest dość ostry – mocno wyrazisty. Pasta najlepiej smakuje na chrupiącej bagietce.

Kroki

1
Gotowe

Oliwki, anchois, czosnek, kapary, posiekaną natkę pietruszki blendujemy, dodajemy oliwę z oliwek (niewiele - by konsystencja nie była zbyt sucha), doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Podajemy na świeżej lub lekko podpieczonej bagietce.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

pasta-z-makreli-i-suszonych-pomidorow
poprzedni
Pasta z makreli i suszonych pomidorów
pasta-z-ricotty
następny
Bagietka z pieczoną ricottą