Pasta z suszonych pomidorów

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Suszone pomidory - 1 słoik (270g)
Czosnek - 1 ząbek
Cebula - 1/2 szt
Słonecznik - 2 łyżeczki
Siemię lniane - 1 łyżeczka
Pieprz - do smaku
Sól -

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta pełna zdrowia

  • 10 min
  • Łatwy

O przepisie

Czasami mamy ochotę na kanapkę z czymś innym niż szynka, ser, pomidor, ogórek, sałata. Warto w tedy pomyśleć o jakiejś ciekawej paście kanapkowej. Suszone pomidory dlaczego nie? Mimo iż jest to produkt przetworzony to ma on lepiej przyswajalne właściwości odżywcze. Dzięki zwiększonej zawartości likopenu mają one większe właściwości    antynowotworowe, wzmacniają układ krwionośny, podnoszą ciśnienie krwi oraz posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe. I coś dla Pań: dzięki nim nasza skóra dłużej zachowuje młody wygląd :)

Kroki

1
Gotowe

Suszone pomidory odsączam z zalewy i przekładam do pojemnika blendera, dodaję czosnek, cebulę, słonecznik i siemię lniane. Całość blenduję dodając odlanej wcześniej zalewy na tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty. Na samym końcu doprawiam pieprzem i ewentualnie solą.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8860
poprzedni
Galaretka pomarańczowa
Szarlotka biszkoptowa
następny
Szarlotka biszkoptowa