Pasta z avocado

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Avocado - 1 szt.
Jajka - 2 szt.
papryczka peperoncino - 2 szt.
Sól morska - do smaku
Sok z cytryny - kilka kropel

Pasta z avocado

Avocado - jeden owoc a jak wiele wartości odżywczych

  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Avocado jest owocem najbardziej kalorycznym ale za to obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.  Zawiera sporo witamin C, E i A oraz witamin z grupy B – wśród nich szczególnie cenny kwas foliowy. Idealnie pasuje do past kanapkowych i sałatek. Należy uważać przy zakupie avocado. Jeśli jest miękkie to znaczy że od razu musimy z niego coś zrobić w domu. Jeśli jest twarde kupujemy i czekamy kilka dni aż zmięknie.

Kroki

1
Gotowe

Jajka gotujemy na twardo. Avocado przekrawamy na pół wzdłuż tak aby potem delikatnie przekręcić w jedną stronę i wyciągamy pestkę. Jajka kroimy w bardzo drobna kosteczkę, dodajemy avocado i papryczkę peperoncino. Wszystko razem blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Doprawiamy solą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Pestkę zostawiamy aby włożyć do gotowej pasty, dzięki czemu nie będzie nam czerniała.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Grillowany boczek na patyku
poprzedni
Grillowany boczek na patyku
IMG_7996
następny
Koktajl jogurtowo-owocowy