Paszteciki z brokułami i pieczarkami w cieście francuskim

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 2 opakowania
Brokuł - 350 g - (świeży lub mrożony)
Pieczarki - 500 g
Masło - 1 łyżka
Ser żółty - 100 g
Czosnek - 2 ząbki
Majeranek - do smaku
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Cebula - 1 średnia
Jajka - 1 szt. - do posmarowania

Paszteciki z brokułami i pieczarkami w cieście francuskim

Szybka przekąska.

  • 15 min.
  • Porcje 15
  • Łatwy

O przepisie

To danie świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub na kolację. Smakuje najlepiej na ciepło. Potrawy z ciasta francuskiego są szybkie, proste i bardzo smaczne. A faszerować możemy je tym, co lubimy najbardziej :)

Kroki

1
Gotowe

Brokuły wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy 5 minut od zagotowania. Przelewamy zimną wodą i kroimy na drobne kawałki (można rozgnieść widelcem). Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem (powinno być dość ostre - możemy dodać też trochę papryki ostrej lub chili). Przekładamy do brokułów. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

2
Gotowe

Każde ciasto francuskie kroimy na 15 kawałków (razem 30 szt.). Na jeden kwadrat nakładamy farsz, przykrywamy drugim kwadratem, brzegi zaciskamy widelcem (możemy zrobić też inne kształty, np. trójkąty). Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pączki boliwijskie
poprzedni
Boliwijskie pączki – Tawa tawas
Kotlety z fileta z ziemniaczkami
następny
Placki z kurczaka i pieczarek