Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 1 opakowanie
Pieczarki - 350 g
Mozzarella - 1 kulka
Cebula czerwona - 1/2 szt.
Cebula biała - 1/2 szt.
Jajka - 1 szt. + do posmarowania
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - do podsmażenia
Czarnuszka - do posypania niekoniecznie

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Mozzarella jest doskonałym dodatkiem - na ciepło wspaniale się ciągnie a na zimno scala całość.

  • do 30 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo lubię ciasto francuskie, ponieważ w krótkim czasie można wyczarować z niego coś pysznego. Zawsze mam je w lodówce. Jak przyjdą nieoczekiwani goście wymyślam potrawy z produktów, które mam w lodówce – na słono lub na słodko. Teraz akurat tak się złożyło, że miałam pieczarki. Szybciutko zrobiłam paszteciki, które wybornie smakują zarówno na ciepło, jak  i na zimno.

Kroki

1
Gotowe

Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o gubych oczkach. Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy na patelni, aż pieczarki będą złociste. Doprawiamy solą i pieprzem (zrobiłam je dość pikantne), dokładnie mieszamy z jajkiem chwilę podsmażając. Odstawiamy z gazu. Ścieramy mozzarellę na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z pieczarkami. Lekko studzimy.

2
Gotowe

Ciasto francuskie przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Rozkładamy farsz wzdłuż tej dłuższej części, boki zakładamy do środka i zwijamy w rulon (końcówkę ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem by dokładnie się zlepiło). Rulony smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką (niekoniecznie). Tniemy na ukos na 3- 4 cm kawałki (romby). Po środku każdego kawałka robimy niewielkie nacięcie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni - do uzykania złocistego koloru.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Razowa pita z kurczakiem i warzywami
poprzedni
Razowa pita z kurczakiem i warzywami
Kudłacze
następny
Kudłacze