Paszteciki z szynką i pesto

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 200 g
Masło - 130 g
Żółtko - 2 szt.
Śmietana 18% - 1 łyżka
Sól - szczypta
Nadzienie
Szynka - 100 g
Ser żółty - 80 g
Suszone pomidory - 100 g
Bazylia - 5 gałązek
Czosnek - 1 duży ząbek
Słonecznik - 2 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Parmezan - 3 łyżki
Dodatkowo
Jajka - 1 szt. - do posmarowania
Czarny sezam - do posypania niekoniecznie

Paszteciki z szynką i pesto

Propozycja na wytrawną kolację.

  • do 60 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Roladki z kruchego ciasta, dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno, na przyjęcie – i na co dzień.

Kroki

1
Gotowe

Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, każdą owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.

2
Gotowe

Słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie miksujemy go z czosnkiem, listkami bazylii, 3 łyżkami parmezanu, odsączonymi z oliwy pomidorami, 3-4 łyżkami oliwy z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3
Gotowe

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2 prostokąty, każdy smarujemy pesto, wzdłuż jednego szerszego boku rozkładamy plastry szynki, posypujemy żółtym serem, zwijamy w rulon i kroimy na ukośne kawałki. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnego sezamu. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

flaki-cielece
poprzedni
Flaki cielęce
udka-po-prowansalsku
następny
Udka po prowansalsku