Pasztet jajeczno-pieczarkowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jaja ugotowane na twardo - 14 szt.
Jaja - 3 szt.
Pieczarki - 6 szt.
Parmezan - 4 łyżki
Cebula - 1 szt.
Śmietana - 100 ml
Bułka tarta - 3/4 szkl.
Świeża zielenina - 4 łyżki koperek, lubczyk, natka pietruszki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kurkuma - do smaku

Pasztet jajeczno-pieczarkowy

Doskonały na Wielkanoc i nie tylko.

  • 30 min.
  • Porcje 10
  • Średni

O przepisie

Najczęściej robię go na wielkanocny stół i podaję z domowym chrzanem, ćwikłą lub sosem czosnkowym. Ten bezmięsny pasztet jest też dobrą propozycją na uroczystości, spotkania rodzinne czy po prostu na co dzień.

Kroki

1
Gotowe

Ugotowane na twardo jajka ścieramy na grubych oczkach, cebulę drobno kroimy.

2
Gotowe

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do jajek i cebuli. Dosypujemy bułkę tartą, parmezan, posiekaną drobno zieleninę, 3 surowe jajka, dolewamy śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.

3
Gotowe

Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą keksówkę i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę. Podajemy z ćwikłą, sosem czosnkowym lub domowym chrzanem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Nadziewane muszle
poprzedni
Faszerowane muszle makaronowe
Makaron ze śmietaną
następny
Makaron ze śmietaną