Pesto bazyliowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Świeże liście bazylii - 60 g
Czosnek - 2 ząbki
Słonecznik - 30-40 g
Parmezan - 30 g
Oliwa z oliwek - 70-80 ml
Sól - 1/2 łyżeczki
Pieprz - 1/2 łyżeczki

Pesto bazyliowe

Aromatyczne pesto, które dodaję do wielu potraw.

  • 10 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

W dzisiejszych czasach, gotowe pesto można dostać praktycznie w każdym sklepie. Ja jednak wolę swoje, domowej roboty. Szybko się je przygotowuje, jest mocno aromatyczne i wspaniałe w smaku.

Kroki

1
Gotowe

Bazylię, czosnek, tarty parmezan, słonecznik miksujemy na gładką papkę, dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz.

2
Gotowe

Przekładamy do słoiczka, zalewamy niewielką warstwą oliwy i wkładamy do lodówki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

6. Filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim
poprzedni
Filet z kurczaka w cieście francuskim z surówką z pora
następny
Karczek po żydowsku/ Babka cytrynowa