Pieczarki faszerowane kaszą bulgur

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kasza bulgur - 100 g
Pieczarki - 20 średnich
Cukinia - 1 mała lub pół średniej
Papryczka chili - pół
Cebula czerwona - 1 szt.
Pomidorki koktajlowe - 6 szt.
Mozzarella - pół kulki
Czerwona papryka - niewielki kawałek
Żółta papryka - niewielki kawałek
Oregano - świeże - kilka gałązek
Przyprawa do grilla pikantna - do smaku
Oliwa - 2-3 łyżki

Pieczarki faszerowane kaszą bulgur

Zdrowsza propozycja dania grillowego.

  • 30 min.
  • Porcje 5
  • Łatwy

O przepisie

Kasza bulgur jest mało znana a szkoda. Jest o wiele bardziej pożywna niż ryż i kuskus. Ma też więcej błonnika, witamin (głównie z grupy B) i minerałów (takich jak żelazo, fosfor, potas i mangan). Jest znakomita dla chorych na cukrzycę i osób na diecie, bo zawiera bardzo mało cukru i ma niski indeks glikemiczny. Jeśli w daniu połączymy kaszę bulgur i np. nasiona strączkowe (zawierające mnóstwo białka), dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji w jednym daniu.

Kroki

1
Gotowe

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. (100 g to 1 woreczek, który gotuję 15 minut). Z pieczarek wydrążamy środek. Cukinię kroimy w drobną kostkę, cebulę i papryki w kostkę, papryczkę chilli i świeże oregano drobno siekamy. Wszystko razem chwilę przesmażamy - najpierw samą cebulę, później pozostałe składniki. Mieszamy razem z kaszą, dodajemy przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w kostkę mozzarellę.

2
Gotowe

Na folię aluminiowej nalewamy parę kropel oliwy, układamy po 4 sztuki pieczarek, posypujemy je pikantną przyprawą do grilla, na pieczarki nakładamy farsz z kaszy. Całość dobrze zawijamy i grillujemy ok. 15 minut.

Pieczarki podaję z chlebem z kolendrą i kurkumą - http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/chleb-kurkuma-kolendra/

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chleb z kurkumą
poprzedni
Chleb z kurkumą i kolendrą
Mięso mielone
następny
Mięso mielone na patyku