Pieczeń z koniny po myśliwsku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Konina - udziec lub łopatka - 1 kg
Suszone grzyby leśne - 6-7 szt.
Cebula - 1 szt.
Musztarda - 1 łyżka
Oliwa - 2 łyżki
Przecier pomidorowy - 1 łyżka
Bulion - 1/2 szkl.
Wino czerwone wytrawne - 1/2 szkl.
Śmietana 18% - 1/2 szkl.
Tymianek - 1 łyżeczka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Pieczeń z koniny po myśliwsku

Wykwintny obiad

  • 30 min.
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

Ostatnio mam szczęście do dostawania mięs, z których dotychczas jeszcze niczego nie przyrządzałam. Mąż przyniósł piękny kawał koniny. I znów poszperałam w necie i trafiłam na stronę ze świetnymi przepisami – koninapoznajtensmak.pl

Kroki

1
Gotowe

Suszone grzyby namaczamy dzień wcześniej w czerwonym winie.

Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy ziołami, solą i musztardą, odstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy mięso, podlewamy winem z namoczonymi grzybami, bulionem, dodajemy przecier pomidorowy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C, następnie przez dalsze 70 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Pieczeń wyjmujemy z naczynia, sos przecieramy przez sito, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie zagotowując. Podajemy pieczeń pokrojoną na plastry, polaną sosem, z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Szarlotka
poprzedni
Szarlotka z kruszonką
Konina w sosie
następny
Karkówka z koniny w sosie