Pieczona kaczka z jabłkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kaczka - 1,5 - 2 kg
Jabłko - 4 szt.
Oliwa - do marynowania
Pieprz kajeński - 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski - 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
Cynamon - 1/4 łyżeczki
Tymianek - suszony - 2 łyżeczki
Kolendra - mielona - 1 łyżeczka lub utłuczone ziarna
Liść laurowy - 2 szt.
Goździki - 3 szt.
Sól - 3 łyżeczki
Pieprz - 1 łyżeczka
Majeranek - 1 łyżeczka
Rozmaryn - świeży - 3 gałązki
Tymianek - świeży - 3 gałązki

Pieczona kaczka z jabłkami

Podaję je z kluseczkami z dodatkiem natki pietruszki.

  • 15 min. + czas marynowania mięsa
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Mocno aromatyczna dzięki przyprawom, z mięsem tak mięciutkim, że z łatwością odchodzi od kości. Ten przepis jest moim ulubionym – łatwy w przyrządzeniu i przepyszny w smaku.

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie przyprawy mieszamy razem (za wyjątkiem świeżego rozmarynu i tymianku. Goździki tłuczemy lekko w moździerzu). Kaczkę polewamy lekko oliwą a następnie dokładnie posypujemy mieszanką przypraw. Odstawiamy kaczkę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

2
Gotowe

Jabłka myjemy, tniemy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Lekko posypujemy pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Połową jabłek faszerujemy naszą kaczkę i spinamy otwór. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy (bez przykrycia 30 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy 60 minut. Dodajemy pozostałe jabłka, na górę kaczki układamy gałązki świeżego rozmarynu i tymianku i pieczemy pod przykryciem kolejne 60 minut. Wyjmujemy upieczoną kaczkę z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Nakładamy na półmisek i obkładamy jabłkami. Podaję ją z kluseczkami z dodatkiem siekanej natki pietruszki (ciasto jak na śląskie kluski).

Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

sledz-z-sosem-majonezowym-i-salsa
poprzedni
Śledzie z sosem majonezowym i salsą
choinka-makowa
następny
Choinka z ciasta francuskiego