Pieczone bataty

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Batat - 2 szt.
Tymianek - 2 szczypty
Sól - do smaku

Pieczone bataty

Pieczone bataty smakują pysznie z mięsem lub same.

  • 5min.
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Możemy je ugotować, podać w formie puree lub po prostu upiec. Dobrze komponują się z mięsem lub jako przekąska. Dzisiaj wybrałam formę batatów pieczonych. Mogą one zastąpić domowe frytki lub możemy je zjeść same jako podwieczorek.

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do 200st. Bataty obieramy, kroimy w grube paski i układamy na blaszce. Przyprawiamy tymiankiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia to około 30 min. Co kilka minut wyciągamy blaszkę aby przemieszać bataty. Musimy uważać aby ziemniaków nie spalić.

2
Gotowe

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_7645
poprzedni
Duszona wołowina z warzywami
Chleb z makiem
następny
Chleb z makiem