Pieczone pierogi z tuńczykiem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 2 opakowania (po 275 g)
Tuńczyk - w oleju - 2 puszki
Jaja ugotowane na twardo - 4 szt.
Jaja - 2 szt. (surowe)
Cebula czerwona - 1 szt.
Oliwa - 1 łyżka
Kapary - 1 łyżka
Śmietana 18% - 2 łyżki
Pieprz - do smaku
Sól - do smaku

Pieczone pierogi z tuńczykiem

Pyszne i na zimno, i na ciepło :)

  • do 30 min.
  • Porcje 30
  • Łatwy

O przepisie

Potrawy z ciasta francuskiego są szybkie w przyrządzeniu. Pieczone pierogi z tuńczykiem mogą być podane i na ciepło, i na zimno. Świetnie smakują też z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu.

Kroki

1
Gotowe

Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Kapary drobno kroimy i łączymy z osączonym z oliwy tuńczykiem, jajkami pokrojonymi w kostkę, jednym surowym jajkiem, podsmażoną cebulą, śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Każde ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi tworząc trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

hiszpanska-zupa-czosnkowa
poprzedni
Hiszpańska zupa czosnkowa
salatka-z-tunczykiem
następny
Sałatka z tuńczykiem