Pierniczki z ziemniakami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 250 g ugotowanych, przestudzonych i ugniecionych
Jajka - 1 szt.
Miód - 250 g
Masło - 125 g
Mąka - 450 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Kakao - 1,5 łyżki
Cukier - 200 g

Pierniczki z ziemniakami

Mięciutkie i pachnące świętami

  • 30 min.
  • Łatwy

O przepisie

Wszystkie przepisy jakie znałam na pierniczki, wymagały wcześniejszego upieczenia, żeby zdążyły zmięknąć. Ten tego nie wymaga. Dodatek ziemniaków powoduje, że są mieciutkie i pulchne od razu.

Kroki

1
Gotowe

Miód i cukier roztapiamy, dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Sypkie produkty mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka, ziemniaki i ostudzony miód z cukrem i masłem. Wszystkie składniki zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ozdabiamy lukrem, dekoracjami - według uznania.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasteczka z orzechami
poprzedni
Ciasteczka z orzechami
Sałatka z krewetkami
następny
Sałatka z krewetkami