Pierniczki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 550 g
Miód - 300 g
Cukier puder - 100 g
Masło - 120 g
Jajka - 1 szt.
Soda oczyszczona - 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika - 40-60 g
Kakao - 2 łyżeczki niekoniecznie

Pierniczki

Do zjedzenia lub na choinkę (trzeba wtedy zrobić dziurki :) )

  • do 30 min.
  • Łatwy

O przepisie

Przepisów na pierniczki wypróbowałam całe mnóstwo, zanim trafiłam na ten doskonały :) Robi się je łatwo i przyjemnie, a najlepiej z dzieciaczkami, które uwielbiają je dekorować. Trzeba pamiętać, by zrobić je odpowiednio wcześniej (ok. 3 tygodni), by zmiękły. Jest co prawda możliwość, że pomimo swej twardości znikną w oka mgnieniu, bo są naprawdę pyszne. Żeby pierniczki zmiękły, do pudełka wkładam kawałki obranych jabłek i wymieniam co jakiś czas, by nie spleśniały. Ten doskonały przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.

Kroki

1
Gotowe

W garnuszku podgrzewamy miód i masło, aż wszystko ładnie się rozpuści i studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, schładzamy je to będzie się lepiej wałkować.

Wałkujemy na grubość 2 - 3 mm, lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli je ozdabiamy smarujemy rozbełtanym jajkiem i układamy ozdoby lekko wciskając je w ciasto. Jeśli nasze pierniczki mają być ozdobą na choince, musimy pamiętać, by przed upieczeniem zrobić w nich dziurkę - np. słomką.

Pieczemy ok.8- 10 minut w temperaturze 180ºC.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Pierniczki możemy przechowywać kilka tygodni (lukrujemy przed samymi świętami).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

knedle-z-kapusta-kiszona
poprzedni
Knedle z kapustą kiszoną
schab-z-cebula
następny
Schab z cebulą