Piernikowy jabłecznik

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Margaryna - 200 g
Mąka - 300 g
Cukier - 8 łyżek
Śmietana - 100 g
Przyprawa do piernika - 1/2 opakowania (10 g)
Masa jabłkowa
Jabłko - 1,5 kg
Cukier - 8 łyżek
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
Dodatkowo
Cukier puder - do posypania

Piernikowy jabłecznik

Z dużą ilością jabłek - tak jak lubi mój mąż

  • 30 min.
  • Porcje 10
  • Łatwy

O przepisie

Wystarczy do kruchego ciasta dodać trochę przyprawy piernikowej, a będziemy mieć aromatyczne, pachnące świętami ciasto. Do ciasta możemy użyć gotowych jabłek – ja jednak zawsze przygotowuję je sama. Nie ma jak domowe 😉

Kroki

1
Gotowe

Z mąki, śmietany, cukru, przyprawy do piernika oraz margaryny zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy cukier, galaretkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną - mieszamy i smażymy do momentu aż cała woda odparuje.

Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kruchego ciasta i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na górze kruszymy drugą połowę ciasta. Pieczemy ok. 45 min., aż kruszonka lekko się przyrumieni. Ciasto studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kartoflanka ze śmietaną
poprzedni
Kartoflanka ze śmietaną
Zapiekanka z makaronu i boczku
następny
Zapiekanka z makaronem i boczkiem