Pierogi leniwe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser biały - 500 g
Mąka - 200 g
Margaryna - 20 g
Jajka - 3 szt.
Sól - szczypta
Masło - do polania
Cukier - do posypania
Cynamon - do posypania

Pierogi leniwe

Obowiązkowo z dużą ilością masełka, cukru i cynamonu ;)

  • 20 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Pierogi leniwe zna chyba każdy – i większość je uwielbia. Niektórzy nazywają je kluskami leniwymi inni pierogami leniwymi. Ciekawe, bo nie mają kształtu pierogów tylko raczej kopytek. Czytałam gdzieś, że właśnie dlatego noszą swoją nazwę – wersja dla leniwych, którym nie chce się lepić pierogów – nadzienie z pierogów, a kształt klusek :) Są różne przepisy – czasem z dodatkiem ziemniaków, czasem z dodatkiem owoców, ale mój przepis jest tradycyjny. Takie wspomnienie dzieciństwa :)

Kroki

1
Gotowe

Biały ser dokładnie rozgniatamy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Margarynę ucieramy dodając kolejno żółtka, wkładamy ser i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę i pianę z białek - całość zagniatamy. Formujemy wałeczki, lekko przygniatamy i kroimy skośnie w romby. Leniwe pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gdy się zagotują, wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy stopionym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Smacznego :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zupa krem z papryki z chipsami z parmezanu
poprzedni
Zupa krem z papryki z chipsami z parmezanu
Ciasto z porzeczkami
następny
Ciasto z porzeczkami