Pierogi ruskie inaczej

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 1 kg
Twaróg - 500 g
Cebula - 2 szt.
Mąka ziemniaczana - "na oko"
Jajka - 1 szt.
Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Masło - 1 łyżka

Pierogi ruskie inaczej

Gdy mamy ochotę na pierogi, a nie chce nam się ich lepić :)

  • 30 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Pierogi ruskie są pyszne, tylko jak to z pierogami jest trochę roboty. Dlatego też jak natknęłam się na ten przepis szybciutko go wypróbowałam. I całe szczęście, bo pomysł jest genialny. Wiadomo, że to nie to samo co tradycyjne pierogi, ale zamiennik mnie osobiście bardzo zasmakował.

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część, wbijamy jedno jajko, sól, pieprz do smaku i zagniatamy na gładkie ciasto.

Z powstałej masy formujemy dowolne kształty - kluseczki, kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie - ok. 2 minut od wypłynięcia. Podajemy ze zrumienioną na masełku cebulką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

pasta-z-makreli-i-twarogu
poprzedni
Pasta twarogowa z wędzoną makrelą
20161123_140948
następny
Krem z kukurydzy z cynamonem